Abdominal sacrocolpopexy, rahim sarkması (uterin prolapsus) veya histerektomi sonrası vajinal prolapsus tedavisinde kullanılan cerrahi bir işlemdir. Bu işlemde, sarkan vajina veya rahim, pelvik bölgenin anatomik yapısına uygun olarak tekrar asılır ve desteklenir. Özellikle şiddetli prolapsus vakalarında, anatomik yapının ve işlevin yeniden sağlanmasında etkili bir yöntemdir.
Sakrokolpopeksi ameliyatı; rahim sarkması, vajinal kubbe sarkması, pelvik organ sarkması gibi durumlarda uygulanır.
Abdominal Sakrokolpopeksi Nasıl Yapılır?
Sakrokolpopeksi, genel anestezi ile yapılır. Vajina veya rahmin üst kısmı belirginleştirilir ve uygun pozisyona getirilir. Rahim sarkması varsa, rahim veya rahim ağzı yukarı doğru kaldırılır. Vajinanın üst kısmından (veya rahimden) sakruma (kuyruk sokumu kemiği) kadar uzanan bir sentetik mesh (file) yerleştirilir. Bu mesh, vajinanın veya rahmin doğal pozisyonunda kalmasına yardımcı olur. Meshin bir ucu vajina veya rahim dokusuna, diğer ucu ise sakral (omurga) kemiğe dikişler ile sabitlenir. Bu sayede vajina veya rahim, pelvik taban kaslarının ve ligamentlerinin desteği ile yukarıda tutulur.
Açık cerrahi ile uygulandığı için 2-4 gün arası hastanede kalış süresi vardır. Tamamen hastanın iyileşmesi için 6-8 hafta beklenir. %2-3 oranında genel bir ağrı veya cinsel ilişki sırasında ağrı riski bulunur. Karın içi ameliyat olduğu için iyileşme süresi diğer minimal invaziv yöntemlere göre daha uzun olabilir. Sentetik ağ (mesh) kullanımı, vajinal erozyon, enfeksiyon veya ağrı gibi sorunlara yol açabilir. Klasik cerrahi riskleri olan kanama, enfeksiyon, mesane veya bağırsak yaralanması gibi riskler taşır.
Başarı oranı yüksek bir ameliyattır. İyileşme oranı neredeyse %90’dır. Ameliyatın iyi geçmesi, komplikasyon riskinin düşmesi ve iyileşme oranının yüksek olması için deneyimli bir cerrah tercih edilmelidir.