Ayrıntılı Ultrason (Detaylı Ultrason-Anomali Taraması)

   Gebeliğin 19-23. haftalar arasında yapılan (daha çokta 20-22 hafta) ultrasondur. Bu incelemede bebeğin anatomik olarak yapısı (hemen hemen tüm organlar) anneye ait olabilecek risk faktörleri, erken doğum riski ihtimali değerlendirilir, tam ayrıntılı incelemelere rağmen %100 tüm anomaliler görülmez ve görülme oranı yaklaşık %70-80 dir.

   Bunun nedeni bazı bulguların ultrasonda teknik olarak görülememesi bazı lezyonların da gebeliğin ilerleyen aylarında ortaya çıkması sonucudur.

   Ayrıntılı ultrasonda;

Annede: Preeklamsi öngörüsü, erken doğum olabilme ihtimali, plasentaya ait yerleşim ve yapışma anomalileri, anne rahim yapısındaki ve yumurtalıklardaki patolojik durumlar.

Bebekte:

  • Gelişme geriliği olabilme ihtimali
  • Kalp hastalıkları
  • Beyin omurilik problemleri
  • Bebeğin yüzüne ait normal dışı bulgular
  • İskelet sistemi problemleri
  • Gastrointestinal sistem problemleri
  • Ürolojik (böbrek -idrar yolları )problemleri
  • Cinsiyete ait anomaliler
  • Toraks (göğüs) ile ilgili problemler
  • Bebeğin suyunun az ya da fazla olması ile ilgili problemler
  • Bebeğin gelişim kısıtlılığının olup olmadığı
  • Göbek kordonu ile ilgili sorunlar

   Ayrıntılı ultrason, ultrasonun B mod, specktral doppler, renkli doppler ve 3/4 boyutlu özellikleri kullanılarak yapılır. (Bu özellikler birbirini tamamlar)

 

 

Ayrıntılı Ultrasonda Annede Tespit Edilen Patolojiler

Uterusun (rahim) yapısı: Bu incelemede uterusun kas dokusunun özellikleri, myom olup olmadığı varsa yerleşim yeri ve uterusun hangi tabakasında olduğuna bakılır.
   Uterus da yapısal olarak bozukluk olup olmadığına bakılır, rahim ağzının kısalması ve incelmesi erken doğuma neden olabileceğinden bu muayenede ölçümü de yapılır. Bu özellikle transvajinal ultrasonla bakılarak erken doğum ihtimalinin öngörülmesine yardımcı olur. Rahim ağzının 30 mm nin altında kısa görülmesi erken doğum öngörülerinden biridir.

Yumurtalık kistleri -kitleleri: Ayrıntılı ultrasonda bakılan bir diğer doku adnexlerdir. (yumurtalık ve tüpler)
Bazen yumurtalık kistleri rüptüre olabilirler (patlayabilirler),bazen torsiyon dediğimiz kendi etrafına dönebilirler ve bunlar akut batın denilen bulguları gösterirler, eğer kist olduğu önceden bilinirse gebelikte olabilecek acil bir durumun nedeni de anlaşılabilir.
Bazen yumurtalıkta kitleler görülebilir bunlar basit tümörlerden malign tümörlere kadar değişen aralık da olabilirler ve ayrıca incelenmeleri gerekir.

 Uterin arter direnci: Bu ultrasonun renkli doppler ve pulse doppler özelliği birlikte kullanarak değerlendirilir,uterusun hem sağ,hem de sol yanındaki uterin damarlarından giden kanın direncine bakılarak gebeliğin ileriki dönemlerindeki bazı riskler tahmin edilebilir. Bunlar; annenin gebelik zehirlenmesi dediğimiz preeklampsi ve çocukta da gelişme kısıtlılığı olasılığıdır ve bu patolojilerin çoğu yapılan incelemede öngörülebilir ama bunlardan öngörüde bulunulan gebelerin de bir çoğundada bu durum ortaya çıkmayacaktır.

   Bunu öngördüğümüz gebelerde eğer kullanmakta bir risk yoksa (kanamaya meyil veya plasenta previa kanaması gibi) 80 /100 miligramlık aspirin başlanır.( asetilsalisilik asit) ve son bir 1-1,5 aya kadar devam edilir. Aslında ideal olanı ve daha etkili olanı hamileliğin ilk üç ayında başlamaktır ama ilk üç ayda çok sık olarak uterin arter direnci ile karşılaşıldığı için spesifitesi daha fazla olan ve tarama yapılan 20-22 haftada başlanır ama bazı durumlarda ilk üç ayda başlanabilir. Bunlar

  • Daha önce preeklamsi geçirenler
  • Birinci derece yakınlarında preeklamsi olanlar
  • Diyabetik ve vücut kitle indeksi yüksek olanlar.

   Bazen annenin böbreklerini, safra kesesini ultrasonda değerlendirmek de ek bilgiler sağlayabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Hidrops

Fetüste iki veya daha fazla alanda sıvı toplanmasıdır, bu immün nedenlerle olabilir (…

Devamını Oku
Gastrointestinal Sistem

Bebek karnı obstetrik incelemede önemli bir yer tutar, incelerken batın duvarını,içer…

Devamını Oku
Komplet Mol Hidatiform

Gestasyonel trofoblastik hastalıklar trofoblastların anormal gelişimine bağlı bir gru…

Devamını Oku