Halk arasında rahim ağzı yarası olarak bilinen,asıl adı servikal ektropion olan ve doktorlar tarafından genellikle servikal erezyon olarak adlandırılan bu durumun nedeni çeşitlidir.
Bu duruma hormonların kadınların yaşına bağlı fizyolojik değişimleri , doğum, enfeksiyon, spiral kullanımı, oral kontraseptif kullanımı neden olabilir.
Histolojik olarak rahim ağzının vajen tarafını kaplayan skuamouz epitel ile (çok katlı yassı epitel) serviksin içini kaplayan glandüler epitel arasındaki yer değişimi servikal erozyon görüntüsüne neden olur. Glandüler epitel, squamous epitel aleyhine servikse doğru taşar ve ikisinin bileşkesi daha dış da görülür, bu silindirik glandüler hücreler tek katlıdır ve dıştan görünümü kırmızı ve parlaktır (yara ismini bu yüzden almıştır).
Belirtileri: Çoğu belirti vermez, verenler ise; Hafif mukuslu akıntı, adet dönemleri arasında lekelenme, cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında kanama ve ağrı gibi belirtileri olur. Bu yakınmalar aynı zamanda başka hastalıklarında belirtileri olduğundan muhakkak kontrolleri gerekir. Bu hastalıklar ; Gebelik şüphesi, spiral ile ilgili problemler, myom veya polipler, enfeksiyon, rahim-rahim ağzı kanseri.
Tanı: Jinekolojik muayene esnasında gözle görülerek konur, servikal erezyon tanısı konduğunda diğer patolojik durumlar ekarte edilmelidir-özellikle servikal kanserler-Muhakkak pap smear yapılmalı, gerekirse HPV bakılmalı ve kolposkopi yapılmalıdır.
Tedavi: Çoğu zaman tanıdan sonra tedavi gerekli değildir ve kendiliğinden iyileşmesi beklenebilir. Ama glandüler hücrelerin aşırı salgısı (alkali) asidik ortamda yaşayabilen doğal vajinal floranın ana bileşeni olan laktobasillerin çoğalmasını engeller ve enfeksiyona zemin hazırlar. Bu yüzden ve semptomların giderilmesi açısından tedavi gerekebilir. Tedavide servikste görülen lezyonlara (ektropiye olmuş glandüler hücreler) destrüktif işlemler uygulanır. Bu işlemler bu bölgenin koterizasyonu, kriyoterapi veya gümüş nitrat uygulamadır.
Tedaviden sonra altı hafta ilişki önerilmez (enfeksiyondan korunmak için). 3-4 hafta sulu kanama görülür, iyileşme yaklaşık altı haftayı bulur. Erozyon / Ektropion hayatın belirli dönemlerinde tekrarlama eğilimindedir.