Fetal Yüz ve Boyun

   Bebeğin yüzü aileler tarafından en çok merak edilen yeridir ve kime benzediği aileler arasında çok konuşulur.

   O yüzden fetal yüzü genellikle dört boyutlu da hem incelenir hem de aileye gösterilir, bu aynı zamanda annenin bebeği ile bağ kurmasını güçlendirir .

 Yüzde burun, dudaklar maxilla, mandibula ve orta yüz, gözler, (lensler dahil)ve boyun yapıları incelenir. Yumuşak dokularda bir patoloji düşünüldüğü zaman fetal MR yardımcı olur.

Yarık damak dudak:

   Genellikle yarık dudak-damak birlikte bulunur ( %80), bazen de tek başına dudak yarıklığı veya yarık damak bulunabilir. Dört farklı tipi vardır.Eğer tek başına yarık damak varsa genelde sadece yumuşak damakta olur, tanısı oldukça güçtür ve MR gerekebilir. Hipognathili fetüslerde sıktır.Dudak-damak yarıklığı bir çok genetik sendromla birlikte bulunabildiğinden onların da birlikte araştırılması gerekir, tedavi de çoğunlukla iki ya da üç ardışık operasyona gerek duyarlar.

Nazal kemik yokluğu:

   Genellikle 12. haftadan itibaren nazal kemik yokluğunu veya hipoplazisini kontrol ederiz, belirli haftalara göre nomogramları mevcuttur. İkinci trimesterde her iki nazal kemik izlenmelidir. Ayrıca nazal kemik BPD’ye göre de değerlendirilir BPD/NB>11 olmalıdır.

 

 

Guatr:

   Boynun ön kısmında bulunan kitle benzeri büyüme, büyük ihtimalle guatr kaynaklıdır. (Guatr: tiroit bezinin büyümesi) Genellikle annelerinin tiroit bozukluklarından kaynaklanır , boyutu fazla olduğunda fetus da yutmayı engelleyip polihidroamniosa, başta öne eğilme sorununa ve böylece normal doğumun gecikmesine veya imkânsızlaşmasına neden olur. Doğduktan sonra da trakeaya baskı yaparak solunum güçlüğüne neden olabilir. Yutmayı engelleyecek kadar büyük kitlelerde sıklıkla gelişme kısıtlılığı da olur tedavide annenin-tiroit fonksiyonların düzenli hale getirmek gerekir.

Kistik higroma:

   Lenf dolaşım bozukluğundan kaynaklanır ve boynun arka ve yanında septalı sıvı birikimine neden olur (bunlarda orta hatta kalın nukhal ligament neredeyse tipiktir ), ileri boyutlarda olursa hidrops birliktedir ve kötü prognoza işaret eder.1. trimesterde daha çok trisomi 21 ile birlikte, 2. trimesterde ise turner sendromu ile birliktelik gösterir. Görüldüğünde muhakkak genetik test yaptırılmalıdır (%50-60Anöploid), ayrıca fetal ekoda gereklidir.Anöploidi olmayanların %10 kadarı spontan rezolüsyona uğrayabilir, doğum sonu cerrahisi zordur ve nükse meyillidir,diğer tedavi şeklide kist içerisine sklerezon madde vermektir. Kistik higroma %80 civarında olumsuz gebelik sonucuyla ilişkilidir, nispeten sık görülen bir bulgudur.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Amniyos Sıvısı

Fetüsun içinde bulunduğu sıvıdır, fetüs için çok çeşitli görevleri vardır;…

Devamını Oku
Komplet Mol Hidatiform

Gestasyonel trofoblastik hastalıklar trofoblastların anormal gelişimine bağlı bir gru…

Devamını Oku
Gastrointestinal Sistem

Bebek karnı obstetrik incelemede önemli bir yer tutar, incelerken batın duvarını,içer…

Devamını Oku