Gebeliği düşünenler bilmelidir ki gebelikle beraber tüm psikolojik, fiziksel ve metabolik durumları değişmeye başlayacaktır. Bu yüzden önce psikolojik olarak gebeliğe hazır hale geldikten sonra fiziksel ve biyolojik durumları için de gebelik öncesi bir jinekoloğa muayene olmalıdırlar.
Hamile kalmadan önceki beslenme alışkanlıklarının değişeceğini bilmeli içiyorsa sigara,alkol gibi zararlı alışkanlıklarından vazgeçmelidir, bu kendisinin ve bebeğinin sağlığı açısından önemlidir.
Mümkünse hamile kalmadan önce ideale yakın kiloda olmalıdır; zayıfsa kilo almalı kiloluysa kilo vermelidir.
Hamile kalmadan iki ay önce folik asite başlamak iyi olur, normalde 0,4 mg folik asit içeren tabletler yeterlidir, ancak daha önce spina bifida,anensefali gibi nöral tüp defekti öyküsü olanlar ve bazı epilepsi ilacı kullananların 4 mg folik asit (piyasada bilinen ismiyle folbiol) kullanmalıdır.
Jinekolojik muayene ve smear, hemogram, kan grubu, tam idrar tahlili, akş,alt,ast,tsh,üre, kreatinin,antihcv, antihıv,hbsag,antihbs,toxoplasma,rubella ve cmv nin IgG ve IgM testlerini yaptırmaları gerekir. Eğer yoksa rubella (kızamıkçık) aşısını hamile kalmadan en az bir ay önce yaptırması iyi olur.
Gebelik nasıl oluşur: Gebelik için sağlıklı bir yumurta ve sperm gereklidir. Spermin yumurtayı tüplerde döllemesi ve daha sonra da oluşan embriyonun rahime yerleşmesi sonucu gebelik oluşur.
Gebelik nasıl anlaşılır: Kadın hamile olduğundan kuşkulanıyorsa bazı testler yapılabilir.
- Birinci olarak idrarda bakılan gebelik testleri: Bu testi kendisi kolayca yapabilir-yaptırabilir. Yeni çıkan gebelik testleri artık çok daha hassastır ve hamileliğin erken döneminde sonuç verirler, neredeyse Bhcg 20 mıu/ml seviyesinde iken bile idrarda gebelik testi pozitif çıkabilir. İdrar testlerinin yanlış pozitif ve yanlış negatif çıkma ihtimali az da olsa vardır. İdrarda gebelik testlerine genellikle adet günü geçtikten sonra bakılır ve bu testlere rahatlıkla her eczaneden ulaşılabilir.
- İkinci olarak beta hCG testi: Günümüzdeki en kesin gebelik testidir, kandaki değerlere bakılarak 10 mıu/ ml üzerindeki değerler gebe kabul edilir. Beta hcg (Koryonik gonadotropin) Koryon (plasenta) tarafından üretilir ve plasentanın var olduğunu gösterir, kesin gebelik işaretidir.
- Bu tetkiklere hemen ulaşamayanlar için adet gecikmesi ( her zaman düzenli adet görenlerde) bulantı, kusma,iştahsızlık ve uykuya meyil de gebelik belirtisi olabilir.
Gebelik gerçekleşmişse fekundasyonun (yani ovumla spermin birleşmesinin) 8-9. günlerinde Bhcg salgılanması başlar.
Ivf (tüp bebek) uygulamalarında gebelik oluşup oluşmadığı, embriyo transferinden 11/12 gün sonra Bhcg ile kontrol edilir.
Bhcg belirli bir değerin altındaysa iki gün aralarla yükselme hızına bakılır,eğer yeterli yükselme varsa (yaklaşık iki katı ) iyi gittiği yönünde kanaat oluşur, eğer yeterli yükselmiyor veya düşüyorsa kimyasal gebelik ,bozulmuş gebelik veya dış gebelik yönünden takibi gereklidir.
Bhcg beklenenden fazla yükseliyorsa bu çoğul gebelik veya mol hidatiform (üzüm gebeliği) yönünden takip gerektirir.
Ultrason: Gebelik 4 hafta+4 gün veya 4 hafta+5 günden sonra ultrasonda kese olarak görülmeye başlar, bhcg 1500 civarında olduğunda transvaginal ultrasonda ve 2000 civarında ise batın ultrasonunda muhakkak görülmelidir,görülmediği durumlarda patolojik durumların ayırt edilmesi lazımdır. Yaklaşık 6. haftadan itibaren embriyo görülmeye başlar ve kalp atımları izlenir ve/veya dinlenir.
Gebelik süresi: Gebelik süresi herkesin bildiği şekliyle 9 ay+10 gündür. ( Yani 40 haftadır)
Gebelik süresi dünyanın her yerinde gördüğü son adetin 1.gününden itibaren hesaplanır. (Halbuki düzenli adet görenlerde bu tarihten yaklaşık 12-17 gün sonraki ilişkiden hamile kalmıştır). Bu çoğu zaman konuyu bilmeyenler açısından kafa karıştırıcı olabilmektedir, hamilelik tarihi ve hamile kaldığı ilişki tarihi birbirinden farklıdırlar.
Düzenli kanaması ve dolayısıyla düzenli yumurtlaması olmayan polikistik over hastaları gibi kadınlarda gebelik tarihi ancak ultrason ölçüleri ile yaklaşık olarak tespit edilebilir.
Kadın doğum pratik uygulamalarında genellikle 40 hafta üçe bölünür; İlk bölümüne 1.trimester, ikinci bölümüne 2. trimester ve üçüncü bölümünede 3. trimester denir, bu çocuğun gelişiminin aşamaları ve takiplerinin değerlendirilmesinde kullanılır.