Gebeliğin hemen başlangıcında başlayan, yemek yiyememe, su içememe halidir, basitten ileri boyutlara kadar değişebilir. Eğer aşırı miktarda olursa buna hiperemezis gravidorum denir.
Nedeninin hamilelikte salgılanan hormonlar olduğu düşünülüyor, ilk günlerde başlayan bu şikayet genellikle ilk üç ay sonunda azalarak kaybolur, nadiren 5. aya, hatta doğuma kadar uzayan durumlarda olabilir.
Diğer patolojik bulantı kusmalardan ayırt etmek önemlidir, bazen bu ciddi hastalıklarında belirtisi olabilir.Kimi gebelerde bulantı-kusma ve az beslenmenin bebeği yeteri kadar besleyememe endişesi olabilir bunlar yersizdir, annenin mevcut enerji kaynakları ve depoları bebek için ihtiyaç olan kaynakları sağlarlar. Bulantı-kusmalara karşı alınabilecek bazı önlemler vardır, öncelikle beslenme ile ilgili öneriler dikkate alınarak bunlar atlatılabilir ama her şeye rağmen ilaç ihtiyacı olduğunda bunlara etkili medikal tedaviler de vardır.
Başlangıç olarak az-az ve sık yemek, kuru, tuzlu yiyecekler, yemeklerle su içmeyip öğün aralarında içmek şikayetlerin azalmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca yemek kokuları bulantı kusmayı tetikleyeceğinden mutfaktan uzak durmak, mümkünse yemek pişirmemek, sabah kalkar kalkmaz kuru tost veya kraker yemek, güne iyi başlanmasını sağlar. Sigara kokusundan ve ağır kokuların olduğu ortamlardan uzak durulması gereklidir. Yağlı yiyecekler rahatsız edeceği için bunları yememek, bunun yerine karbonhidrat ve proteinden zengin yiyeceklerle beslenmek gerekir. (Daha fazla tolere edilir). Kraker, kuru tost, muz, yağsız pirinç pilavı, ceviz, fındık, az yağlı yoğurt, taze zencefil çayı iyi gelecektir. Asidik yiyecekler ( portakal ,mandalina gibi) ve baharatlı yiyeceklerden sakınılmalıdır.
Açık havada yürüyüş, ortam değiştirme,bazen hafif müzik rahatlatacaktır. Tüm bunlara rağmen kilo kaybetmeye başlarsa tıbbi tedaviye geçilmelidir. Öncelikle kullandığımız ilaçlarla yakınmalarının azaltılması -bitirilmesi hedeflenir, nadiren de serum takviyesine ihtiyaç duyulabilir.
Psikolojik destek de önemlidir, gebenin bazı tetkikleri de yaptırması ve onun sonuçlarına göre bulantı kusmanın şiddetinin belirlenmesi gerekir;
- Kan tahlilleri (özellikle tiroit hormonları, kan sayımları)
- İdrar tahlili (keton olup olmadığı)
- Ultrason (çoğul gebeliklerde bulantı-kusma daha fazladır)