Gebelik egzersizleri, bu hareketleri yapmakta sakıncası olmayan gebeler için doğuma hazırlık aşamasında hem fiziksel hem de ruhsal rahatlama ve iyileşme sağlayarak yararlı olur.
Günlük yarım saatlik ağır olmayan egzersizler (ilk üç aydan sonra) gebeler için uygundur. Bu egzersizleri her gün ama yapamıyorlarsa haftanın üç günü yapmaya çalışmalıdırlar. Egzersiz yapılamadığı diğer günlerde günlük 0,5-1 saat yürüyüş ve mümkünse (hijyenik şartları sağlayan havuz -deniz ) yüzmesi sağlığı için iyidir. Gebelik egzersizlerinin şu faydaları vardır;
- Kasları güçlendirerek doğuma hazırlanmayı sağlar,
- Gebelikte alınan kiloları kontrol altında tutar,
- Uykuyu düzenler ve daha dinç olunmasını sağlar,
- Şeker metabolizmasına yardımcı olarak gebelik şekeri riskini azaltır,
- Bel ağrısı kramp gibi yakınmalara iyi gelir,ruhsal iyilik haline ve motivasyona katkıda bulunur,
- Doğum sonrası daha hızlı toparlanmayı sağlar.
Nelere dikkat edilmeli; Egzersizlere mutlaka ısınma hareketleri ile başlanmalı ve egzersizleri de bitirirken kademe kademe yavaşlatarak bitirmelidir. Sıvı tüketimine dikkat edilmeli ve vücut susuz bırakılmamalıdır-özellikle su veya doğal meyve suları içilmelidir. Ağır kaldırmakla ilgili egzersizler yapılmamalıdır, aletli egzersiz yapılmamalıdır, karın bölgesine gelen veya yük bildiren egzersizler olmamalıdır.
Özellikle gebeliğin son aylarında sırtüstü yatılarak yapılan egzersizlerden kaçınılmalıdır .
Yürüyüşü uzun tutmak , pelvis (kalça) eklemlerinin fazla esnek olmasından dolayı bel ve sırt ağrılarına neden olacağından çok uygun olmayabilir.
Egzersizlerin vücudu fazla soğutmayacak şekilde dinlenerek yapılması uygundur. Nabız dakikada 140’ı geçmemelidir ve egzersizler yemeklerden yaklaşık 2 saat sonra yapılmalıdır.
Egzersizden sonra ılık -az sıcak suyla duş almak hem fiziksel hem ruhsal olarak rahatlatır.
Egzersizler kimler için sakıncalıdır ;
- Kanaması olan gebeler,
- Bebeğin eşinin önde olması,
- Yüksek tansiyonu olanlar
- Erken doğum tehdidi olanlar,
- Daha önce erken doğum yapanlar ya da erken doğum riski geçirenler,
- Çoğul gebelikler,
- Kalp astım gibi kronik hastalığı olanlar,
- Aşırı kansızlığı olanlar,
- Preeklamptik gebeler.
Egzersizlerden sonra biraz dinlenmeli ve sonra günlük aktivasyonuna devam etmelidir , eğer oturuyorsa veya yatıyorsa birdenbire ayağa kalkılmamalıdır-(ortastatik hipotansiyon), başdönmesi ve dengeyi kaybetme riski vardır.