Gebelikte Hangi Hafta Hangi Organ Gelişir?

5. hafta: Kalp-kan dolaşımı; 5. haftanın sonunda kan hücreleri oluşur ve kalp atmaya başlar.

6. hafta: Mesane,kloaka, karaciğer,mide ve pankreasın ilk halleri oluşmaya başlar.

   Nöral tüp 28. günde kapanmıştır kalpte odacıklar belli olmuştur. Kulağın ilk hali, burun delikleri, üst ekstremite tomurcukları sonra alt ekstremite tomurcukları belirgindir. Embriyonun çenesi yanakları oluşmaya başlamıştır.

7. hafta: Diğer organlara ilaveten akciğer, böbrekler belirginleşir, karaciğerde yolk saka ilaveten kan yapımı başlar, kol ve bacaklar uzar ve kürek şeklinde (yassı halde) bulunur. Embriyo yolk saktan beslenir. gözde pigmentasyon başlar, göz çukurları belirginleşir,göz kapakları tamamlanmak üzeredir. Kulak oyukları gelişmeye devam eder beyin 3 bölüme ayrılmıştır:Prosoncephalon, ,mezencephalon ve rhombonsephalon. Göbek kordonu oluşmaya başlar.

8.hafta: Kalp dört odacıktır, göz kapakları oluşmaya devam eder, dış kulak yolu oluşur, diş-damak bu hafta sonunda oluşur. Akciğer gelişmeye devam eder, yemek borusu ve nefes borusu ayrılır. Ekstremitelerde parmaklar belirmeye başlar ve aralarında perde vardır. Kıkırdak yapımı başlar. İlk hareketler görülür.

9. hafta: El bileği-dirsek gelişmiştir, parmak aralarında perde vardır ama bu hafta sonuna doğru perde kaybolur,kuyruk kısmı da tamamen kaybolmuştur.
Kemikleşme başlamıştır. (Köprücük kemiği, kafatası) Böbrekler ilk kez idrar üretir, göz kapakları oluşur, ağız belli olmaya başlar.

10. hafta: Göz kapakları oluşmuştur ve 26. haftaya kadar kapalı kalacaktır. Yolk kesesi kaybolmaya başlamıştır, kemikler-eklemler tendonlarla birbirine bağlanır ve daha rahat hareket ederler. Tırnaklar ve parmak izleri oluşmaya başlamıştır, kulak memesinden sonra kepçesi de oluşmuştur.
Dudaklar gelişmiş,diş tomurcukları oluşmaya başlamıştır. Gonatlar gelişir, mimik kasları gelişmeye devam eder.

11. hafta: Dokunma, koku ve tat alma duyuları oluşmuş, yutma refleksi var. Uyku-uyanıklık periyotları var, çenesini açıp kapatıyor ve dilini oynatıyor. İlk kıl folikülleri başta ve kaşlar da görülmeye başlar, baş parmağını emebilir, göbek kordonunu tutabilir,diş tomurcukları tüm çene kemiğine yayılmıştır.

12. hafta: Tamamen normal görünümdedir, tırnaklar ve parmak izleri de oluşmuştur. Beyin gelişmesine devam eder ta ki ikinci yaşa kadar. Beyincik ve karpus callosum oluşmaya başlar,ses telleri oluşur, pankreastan insülin üretilir,tiroit gelişimini tamamlamıştır.

13. hafta: Yolk sac kaybolmadıysa bu hafta tamamen kaybolur. Bebek nefes alma hareketlerine başlar, safra salgılanır, yüzde mimik hareketleri başlamıştır.

14. hafta: Kemikleşme devam eder, kirpikler oluşmaya başlamıştır, lanugo tüyleri vardır,kan yapımı dalakta da başlar. Refleks hareketleri istemli hareketlere döner.

15. hafta: Tüm sistemler olgunlaşmaya devam ediyor.

16. hafta: Saçlar, kaşlar ve kirpikler belirginleşir ama renk pigmenti olmadığından renksizdirler. Göz ve kulaklar olması gereken yere gelmişlerdir, ayak tırnaklarda oluşmaya başlamıştır.

17. hafta: Cilt altı yağ dokusu oluşmaya başlar, ter bezleri gelişir, kıkırdak dokusu da kemikleşmeye devam eder.

18. hafta: Bebek artık bazı frekanstaki sesleri işitilebilir ama daha annesini işitemez,gözlerini hareket ettirebilir. Verniks cazeoza oluşmaya başlar, dişler de oluşmaya başlamıştır. Uyanıklık ve uyku periyotları belirgindir, bebek hareketleri hissedilebilir.

19. hafta: Kız fetuslarda; uterus ve vagina oluşmuştur, yumurtalıklarda milyonlarca yumurta vardır. Erkek bebekte testisler yerine inmeye başlamıştır, prostat oluşmuştur.

 

 

20. hafta: Dişi fetüste 6 milyon yumurta vardır. İlk dişler damakta belirmeye başlamıştır kaş ve saçlar iyice belirgindir.

21. hafta: Göz kapakları tamamen seçilir, yutar ,solunum hareketleri yapar.

22. hafta: El ve ayak tırnakları tamamen oluşmuştur.

23. hafta: Annesinin sesini uğultu şeklinde duymaya başlar, anneleri bebekle konuşabilirler. Dışarıdan ışık uyarımını alırlar, gece-gündüz fark ederler, uyku-uyanıklık periyotları mevcuttur.

24. hafta: Bu hafta dönüm noktasıdır, bronşlarla-alveollar arası ve akciğer damarları-alveol arası geçirgenlik tamamlanmak üzere ve sürfaktan yapımı başlamıştır. Verniks ve Lanugo azalmaya başlarlar.

25. hafta: Annesinin ve takiben de babasının sesini ayırt edebilir, böbrek üstü bezi salgı işlemine başlar.

26. hafta: Göz kapakları açılır, işitme duyusu olgunlaşır.

27. hafta: Hıçkırıklar mevcut ve artmıştır, kırmızı kan hücrelerinin yapımını kemik iliği devralmaya devam eder.

28. hafta: Saç, kaş ve kirpikler tamamen belirgindir ve gözyaşı üretilir.

29/30 Hafta: Lanugo tüyleri dökülmeye devam eder, kan yapımı dalak ve karaciğerden kemik iyiliğine geçer.

30/40 hafta: Bu haftalarda sistemler gelişmeye devam eder. Lanugo ve vernix cazeoza kaybolmaya başlar ve yağ depolanması devam eder. 37. hafta geldiğinde miad kabul edilir ama 40 haftaya kadar ve hatta doğum olmazsa daha sonraya kadar yağ depolanmaya devam edilir.

Duyular

Dokunma duyusu: İlk oluşan dokunma duyusudur, 8.haftada başlar; Önce ağız çevresi ,yanaklar, el ayası, 12. haftada genital bölge de ,17 .haftada karın derisi ve kalça bölgesinde algılamaya başlar. Kendi yüzüne dokunur ve parmak emer. Dışarıdan dokunma ve hafif vurmaları bebek derisinde aktif hisseder.

Tat alma: Gebeliğin 12-15. haftalarında dilinde tat alma cisimcikleri oluşur, annenin yediği baharatlı ve tatlı şeyler amnios sıvısında taşınır, bu moleküller dildeki tat alma cisimcikleri tarafından tanınır ve bebek bunları algılar, böylece ağız tadı dediğimiz şey anne karnında oluşur.

Koku hissi: Burun 11-15. haftalık haftalarda gelişir. (Olfaktor sinir 13. haftada beyin bağlantısını yapar ) Gebeliğin 28. haftasında burnu kapatan dokular kaybolur, koku alma ve reaksiyon verme başlar ,özellikle son üç ayda yenilen içilen ve koklanılan kuvvetli aromaları bebek algılar.

İşitme duyusu: Kulaklar 8.haftada oluşmaya başlar ve 24. haftada iyice şekillenmiş olur. Bebek 5. ayı geçtikten sonra çeşitli frekanstaki sesleri, anne sesini işitmeye başlar 24. haftadan sonra şiddetli seslerde sıçrar ve hıçkırma ya başlar. Sakin müzikler ve anne sesi bebeği rahatlatır.

Görme duyusu: Göz kapağı 26. haftada açılır, bunun nedeni ışığa başlangıçta çok hassas olan ve gelişen retinadır. Ama ışıkları bu haftadan önce de algılarlar. Bebekler tam oluşmuş bir görme sistemi ile doğarlar ama fonksiyonları tam değildir. Doğduktan sonra ilk iki ay içinde siyah-beyaz görürler daha sonra renkli görmeye başlarlar, odaklanma, derinlik hissi, el-göz koordinasyonu ve üç boyutlu yerleştirme özellikleri tam değildir. Gelişmeye devam eder yaklaşık altıncı ayda görme tamamen tamamlanır.

Kan yapımı: Kan yapımı önce yolk sac tan başlar (sadece eritrosit), 6 . haftadan itibaren karaciğerde,8. haftadan itibaren dalak ve timusta başlar ,5.aydan itibaren de kemik iliği aktif hale gelir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Gebelik ve Diyabet

Diyabet gebelikteki en sık endokrinolojik problemdir. Gebelikte Yaklaşık % 5-10 arası…

Devamını Oku
Gebelikte Myoma

Myomalar düz kastan oluşan uterin tümörlerdir ve benign karakterdedir. Fundusta, corp…

Devamını Oku
Gebelik Planlaması ve Gebeliğin Başlaması

Gebeliği düşünenler bilmelidir ki gebelikle beraber tüm psikolojik, fiziksel ve metab…

Devamını Oku