Gebelikte Myoma

   Myomalar düz kastan oluşan uterin tümörlerdir ve benign karakterdedir. Fundusta, corpusta, alt uterin segment ve servikste olabilirler ve myometriumla komşuluklarına göre de sınıflandırılırlar. Özellikle hamilelikte yerleşim yerleri önemlidir ayrıca hamilelikteki artmış östrojen seviyeleri nedeniyle büyümeye ve dejenere olmaya meyillidirler.

   Dejenerasyon; Hyalen, hemorajik, kistik, kalsifik, sarkamatöz olabilir. Gebelikte özellikle hemorajik dejenerasyon şiddetli ağrıyla birlikte görülebilir, gebelikte büyüyen myomlar doğumdan sonra küçülmeye meyillidirler. Myomlar yerleştikleri yerlere özgü komplikasyon gösterirler, eğer alt uterin segment ve servikste ise malprezentasyon, doğum sonu kanama ve sezaryen ihtimali artmıştır. Eğer plasenta myom üzerine yerleşmiş ise plasental yetmezlik, abortus ,preterm eylem,dekolman ve postpartum kanama ihtimali artar.

   Myomaların çoğu gebelik süresince asemptomatik olarak kalırlar, eğer ağrı varsa analjezikler kullanılabilir, cerrahi nadiren gereklidir. Bunlar torsiyone olmuş pedinküle myomlar ve ilaçlarla kontrol edilemeyen şiddetli ağrılardır.

 

 

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Gebelikte Bulantı-Kusma

Gebeliğin hemen başlangıcında başlayan, yemek yiyememe, su içememe halidir, basitten …

Devamını Oku
Gebelikte Cinsellik

Gebelikte cinsel ilişki az konuşulan fakat çok merak edilen bir durumdur. Gebeler gen…

Devamını Oku
Gebelikte Enfeksiyonlar

Sitomegalovirüs: Tüm dünyadaki en yaygın olan doğuştan enfeksiyondur, gebelikteki pri…

Devamını Oku