HPV den nasıl korunulur?
Pirimer koruma olarak aşı yapılır, ayrıca şüpheli olgular da ilişkiden kaçınmak gerekir. Kondomun %70 civarında koruyuculuğu vardır ve HPV sünnetlilerde daha az görülür.
HPV sıklığı nedir?
Dünyadaki en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur, ciltte canlı olarak bulunur ve çok çabuk bulaşır. 50 yaşına kadar toplumun %80’i HPV ile tanışmışlardır.
HPV tamamen kaybolur mu?
Bir yıl içinde %70’i, iki yıl içinde %90’ı vücuttan temizlenir diye kabul edilir (mevcut yöntemlerle tespit edilemez). %3 kadarı devamlılık gösterir ki bunlarda rahim ağzı kanseri için risk oluşturan gruptur. Genç yaşlarda vücuttan atılma oranı çok yüksektir.
HPV kanda bakılır mı?
Bu virüs kana geçmediğinden (viremi yapmadığından) kanda tespit edilemez, ama bu virüse karşı oluşan bazı biyokimyasalları kanda tespit etmek için çalışmalar yapılıyor.
HPVli birisiyle ilişkiden sonra HPV ne zaman tespit edilir?
HPV çok hızla bulaşan bir virüstür ama en erken 25 gün sonra HPV dna tespit edilebilir.
Rahim ağzı kanserini hangi tipler yapar?
Serviks kanserinin hemen hepsi HPV virüsleri tarafından yapılır, bunlar en başta HPV 16 ve 18 başta olmak üzere yüksek riskli HPV grubu tarafından yapılır. Bunların %50’si tip 16 ve %20’si tip 18 tarafından yapılır diğerleri de yüksek riskli tiplerle meydana gelir.
Kondilom yapan HPVler
Kondilomların %94’ü HPV tip 6-11 kaynaklıdır, ayrıca bunlar respiratuar papillom da yaparlar.
HPV başka hangi kanserlere yol açar?
- Serviks kanserinin %99’u,
- Anal kanserlerinin %84’ü,
- Vajen kanserlerinin %70’i,
- Vulva kanserinin %40’ı,
- Orofaringeal kanserlerinin %30’u.
Yüksek riskli HPV nedeniyledir , ayrıca yüksek riskli HPVler serviks kanserinin 100 katı preinvaziv lezyona neden olur.
Siğil olan birisiyle ilişkide siğil olur mu?
%50 oranında bir şey olmaz, %40 kadarında küçük lezyonlar olur, kendi kendine bırakılırsa geçerler.(dokunulmazsa) %10 kadarında da siğiller çıkar.
Siğil ilişkiden sonra hemen çıkar mı?
Siğilin çıkması 3 hafta ile 1 yıl arasında değişebilir.
Elde -ayakta bulunan siğiller genital bölgedekiler ile aynı mı?
Genital bölgedeki siğiller %94 tip 6 ve 11 kaynaklıdır. Diğer siğiller ise farklı tiplerdir (1-2-3-4-7-10-27-57 vs) ve farklı bölgelere bulaşmazlar. Yani genital bölgedekilerle el ve ayaktakiler farklıdır ve birbirlerine bulaşmazlar.
İlişkiden HPV alınırsa kanser ne zaman olur?
HPV nin büyük bölümü zaten vücuttan atılacaktır. (%90) Eğer persiste olursa belirli aşamaları geçip kanser olması genellikle 9-15 yılı bulur.
İlişkide sadece tek HPV mi bulaşır?
%60 -65 olguda en az üç HPV tipi bulaşır bazen daha da fazla olabilir.
Türkiye’de hangi tip HPV daha sık görülür?
En sık olan tip 16 takiben 51,31,52,56 ve 18 tipleri. Türkiye’de 30 yaş üzerinde HPV pozitifliği %4,39.
HPV (+)lerde smear:
%6,5 Ascus,%6,4 Lsıl,(cin 1) Ve %0,3 Hsıl (cin2-3).
HPV bağışıklık yapar mı?
HPV maalesef kalıcı bağışıklık yapmıyor ve reenfeksiyon sıkça görülüyor.
Erkekte HPV testi
Erkekte HPV testi için herhangi bir şablon yoktur, ilk idrarda, sperm de, skrotum derisinde bakılabilir ama ancak %40 civarında tespit edilebilir (+ bile olsa).
HPV vücuttan tamamen atılamıyor mu?
Maalesef %3 kadarı persiste olabiliyor. (yani bir yıl sonra da aynı tip HPV bulunuyor). Bunlar kanser oluşması açısından riskli gruptur, geri kalan %97 hastada da ilerleyen yıllarda tekrar çıkabilir (latent virüs). Tekrar görülen virüsün latent virüsmü, yeni alınan virüsmü diye ayırt edici testler şimdilik günlük kullanımda yok ama bununla ilgili çalışmalarda yapılmaktadır. HPV nin vücuttan atılma oranı tüm tipler için aynıdır.
Kondom (siğiller) tamamen biter mi?
Evet tamamen bitebilir ama nüksü de fazladır, nüksü önlemeye yönelik tedbirler alınmalıdır.
HPV hangi durumlarda nüks eder?
Latensi durumunda bulunan virüsler (bunlar HPV negatif iken aynı HPV tipinin yıllar sonra pozitif çıkması durumudur) tekrar pozitif duruma gelir. Bunlar vücut direncinin düşmesi sonucu oluşur (organ nakli, gebelik,sle,kron hastalığı, diyaliz hastaları, kemoterapi, kanser hastalığı, ülseratif kolit vs). Bunların aşılanması önemlidir.
Kondilom (Siğil) tedavisi nasıl yapılır?
Bu tedavinin temel prensibi kondomu yok etmektir, bu birkaç yolla yapılabilir. Elektrokoterizasyon (yakma), kriyoterapi (dondurma),lazer,asetik asit,podofilin gibi tedavilerdir. Pratikte en sık kullanılan kondilom tedavisi ( ve gebelikte) elektrokoterizasyon ve % 80lik asetik asittir. Tüm bunların başarısı ve tekrar riski birbirine benzerdir.
Kondilomun tekrarlamaması için ne yapılmalıdır?
Aktif lezyon varken ilişki olmaması,kondilomların destrüktif olarak yok edilmesi,kondom kullanılması (%70-75 oranında korur), ilişkiden birkaç gün öncesi mukozaya zarar verici işlemlerden uzak durulması (tüylerin traşlanması, ağda gibi), aşılama yapılması ve vücut direncinin kuvvetlendirilmesi tekrarlama ihtimalini azaltır. Zaten çok büyük ihtimalle vücut virüsü temizleyecektir, burada dikkat edilmesi gereken, partnerden tekrar tekrar bu virüsün bulaşması riskidir, birbirlerine virüs alışverişinde bulunulması engellenmelidir.
Yüksek riskli HPV rahim ağzında ne yapar?
Bunlar rahim ağzında squamous epitelle kolumnar epitelin birleşme yerindeki (squamo-columnar junction) metaplazik hücrelere etki ederler ve hücrelerde birtakım değişikliklere yol açarlar. Bunlar persiste eden HPV virüsleridir ve çoğu da HPV tip 16 ve 18 dir. Persiste eden HPV nin yaklaşık %15’i hücresel değişikliklere yol açar (Ascus,lsıl-cin1,Hsıl-cin 2/3).
Cin 1 de neler olur?
Altıncı ayda %49 negatif, %35 aynı, %7 cin 2/3,
Altıncı ay negatif olanların %80’i altı ay sonra negatif, %20 Cin 1, %4 Hsıl olur.
Altıncı ayda Cin 1 devam edenlerin %50’si altı ay sonra negatif,% 46 Cin 1, ve % 4 Hsıl olur.
Cin 2 de ne olur?
Bir yıl sonra Cin 2 %40 normal,%35 aynı %5 kansere döner.
Cin 3 ne olur?
Bir yıl sonra %30 iyileşir, %48 aynı kalır, %22 kansere döner.
Cinlerde (servikal Intraepitelial neoplazi) tedavi ne olmalıdır?
Cin 1; Tüm yaşlarda izlem
Cin 2; 25 -30 yaş arası izlem veya konizasyon ,30 yaştan büyük ise konizasyon
Cin 3; 20 yaşının altında izlem yaşı daha yukarıda ise konizasyon.
Ascus (anlamı belirsiz olan atipik hücreler) ne yapılmalı?
Mümkünse HPV tiplemesi yapılmalı, eğer HPV tiplemesi yapılamıyorsa 3-6 ay içinde smear tekrari yapılmalıdır. Ascus un %20 kadarı vajinal enfeksiyon nedeniyledir. Servikal displazi serviks kanserinin 100 katıdır siğiller de serviks kanserinin 150 katı sıklıktadır.
HPV+ çıkan birisi tekrar HPV testini ne zaman yapmalıdır?
HPV tiplemesi yılda bir yapılmalıdır.
HPV nasıl tedavi edilir?
Buradaki temel ilke, HPV zaten büyük oranda vücut tarafından atılacağından yeniden HPV virüsüne maruz kalmayı engellemektir. Bunun için bir yıl kondom kullanılması ,o bölgedeki tüylerin alınması esnasında mukoza-cilt zedelenmesinin engellenmesi, eğer sigara içiyorsa muhakkak bırakması (virüsün atılmasini zorlaştırıyor- langhans hücrelerini etkisizleştiriyor) ve aşılamadır.
HPV’nin ilaçla tedavisi
HPV’yi yok eden ilaç mevcut değildir, HPV kana geçmediğinden ağızdan kullanılan ilaçlar etkisizdir ama yakın zamanda bazı immunmodülatör ilaçlar immün destek için kullanılmaktadır.
Vajinal florayı düzelten ilaçlar HPV ye karşı da etkilidir-laktobasillerin koruyucu etkisi vardır.
Deflagyn vajinal jel: Silikon bazlı olan bu formül dökülen HPVli hücrelerin reenfeksiyon yapmasına engel olacak şekilde bunları çevreleyip dışarı atar, üç ay süreyle kullanılır-Mens dönemleri dışında. Bu jel reenfeksiyonu engelleyerek vücudun virüs yükünü azaltıp tedaviyi sağlar.
Isıde hpv; Bu da içerisinde hyalüronik asit bulunan ve üç ay kullanılan fitildir ,bunların da HPV’nin atılmasını sağladığı iddia edilmektedir. Bunlar gibi daha bir çok ilaç vardır fakat tedavi edip etmedikleri konusunda kuşkular bulunmaktadır.
Hamilelerde HPV (+) veya siğil varken doğum şekli ne olmalıdır?
Eğer hamilelerde aktif Hpv enfeksiyonu ve siğil varsa normal doğum yerine sezaryen tercih edilmelidir. Genital siğili olanlarda bebekte solunum yollarında kondilom olma ihtimali vardır.
Hpv aşısı erkeklere yapılır mı?
Evet, aynı şekilde erkeklere de uygulanır ve bundaki amaç toplum taşıyıcılığını azaltmaktır.
HPV aşısı ne zaman korumaya başlar?
İlk dozdan 35 gün sonra başlar ve 2. dozdan sonra daha iyi korur,3. doz ise pekiştirme dozudur.
HPV aşısı gebelikte yapılır mı?
Aşı gebelikte önerilmiyor ama aşı yapılırken gebe olduğu anlaşılırsa dozlar doğumdan sonra yapılacak şekilde ara verilir.
HPV geçirenler aşı olmalı mı?
Kesinlikle evet. Geçirilen HPV enfeksiyonu kalıcı bağışıklık bırakmaz, hem bu yüzden hem de geçirilen HPV haricindeki tiplere karşı da bağışıklık oluşturmak için gereklidir. Eğer aşıyla kalıcı bağışıklık oluşturulmazsa kişi aynı virüse tekrar tekrar enfekte olabilir.
Ascus,Cin 1,Cin 2,Cin 3 aşı olmalı mı?
Evet aşı bu servikal displazilerin regrese olmasına yardımcı olur.
Siğil varsa da aşı yapılmalı mı?
Evet, hem diğer virüslere karşı, hem de reenfeksiyonun olmasını önlemek için gereklidir.
4'lü aşı oldum 9'luda olayım mı?
Bu konuda kesinlik yoktur, dörtlü HPV aşısı da çapraz reaksiyon ile diğer HPV tiplerine karşı da etki gösterdiği yönde bilgiler mevcuttur. Ama yaptırmak isteyenler için herhangi bir sakıncası yoktur.
Aşı dozlarını düzenli uygulayamadım sorun olur mu?
Mümkünse tarif edildiği şekilde yapılmalıdır, ancak eğer herhangi bir nedenle uygulanmadıysa dozlar 2 yılda tamamlanmalıdır.