Kist Çıkarılması

   Kadınlarda yumurtalık (over) veya rahim gibi üreme organlarında oluşan kistlerin cerrahi yöntemlerle alınması işlemidir. Kistler genellikle iyi huyludur ve birçok kadın yaşamlarının bir döneminde kist gelişimi ile karşılaşabilir. Çoğu kist zararsız olup, kendi kendine kaybolabilirken, bazı kistler büyüyerek ağrıya, adet düzensizliklerine veya kısırlığa neden olabilir. Bu tür durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Kistlerin Neden Çıkarılması Gerekir?

   Kist çıkarılması işlemi, aşağıdaki durumlarda gerekli olabilir:

  • Ağrı ve Rahatsızlık: Kistlerin büyümesi veya burkulması (torsiyon) şiddetli ağrıya yol açabilir.
  • Adet Düzensizlikleri: Kistlerin hormon dengesi üzerinde etkisi olabilir ve bu da düzensiz veya aşırı adet kanamalarına neden olabilir.
  • Gebelik Planlaması: Bazı kistler kısırlığa yol açabilir. Bu durumda kistlerin çıkarılması gebelik şansını artırabilir.
  • Kistin Malign (Kötü Huylu) Olma Şüphesi: Ultrason veya MRI ile kistin yapısı şüpheli bulunursa, kistin çıkarılarak patolojik inceleme yapılması gerekebilir.

 

 

Kist Çıkarılma İşlemi

   Kistlerin yapısına, boyutuna ve yerleşimine bağlı olarak farklı cerrahi yöntemler kullanılabilir. Açık cerrahide; karın alt bölgesinde yapılan daha büyük bir kesi ile kiste ulaşılır ve kist cerrahi olarak çıkarılır. Büyük veya çok sayıda kistlerde, yapışıklıkların varlığında ve kötü huylu olma şüphesi bulunan kistlerde tercih edilir. Diğer kapalı yönteme göre daha uzun iyileşme süreci ve daha fazla yara izi bırakır. Ancak büyük kistler için açık ameliyat neredeyse zorunlu hale gelmektedir.

   Kistler çıkarıldıktan sonra; ağrı, adet düzensizliği veya diğer semptomların ortadan kalkması sağlanır. Kısırlığa neden olan kistler çıkarılarak gebelik şansı artırılabilir. Şüpheli kistlerin çıkarılması ve patolojik inceleme ile olası riskler ortadan kaldırılır. Kist çıkarılması, kadınlarda üreme sağlığını ve genel yaşam kalitesini artıran önemli bir cerrahi işlemdir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

acik-ameliyatla-tuplerin-baglanmasi-acilmasi
Açık Ameliyatla Tüplerin Bağlanması Açılması

Tüplerin bağlanması, kadınlarda kalıcı doğum kontrolü sağlamak için yapılan bir steri…

Devamını Oku
Açık Histerektomi

Açık histerektomi (abdominal histerektomi), rahmin çıkarılması için karın bölgesinde …

Devamını Oku
Servikal Serklaj

Servikal serklaj diğer adıyla rahim ağzı dikişi; rahim ağzı yetmezliği (servikal yetm…

Devamını Oku