Hidronefroz gebelikte böbrek fonksiyonunu bozan ve ağrıya neden olan patolojik bir süreçtir. Bunu fizyolojik kaliektaziden ayırt etmek gerekir. Fizyolojik kaliektazi gebe kadınlarda sıklıkla görülen toplayıcı sistem dilatasyonudur.
Maternal hidronefroz genellikle renal taş hastalığından ve bazen de piyelonefritten olabilir. (Diğer nedenler; Veziko-ureteral reflü,upb obstriksiyonu,duplike toplayıcı sistem).
Ayırıcı tanıda genellikle ultrason ve idrar tahlilleri yeterlidir ama bazen MR da gerekebilir.
Ultrasonda pelvis dilatasyonu görüldüğünde dopplerle residiv indekse bakılır bunun >0,7 olması patolojiktir. Ayrıca renkli dopplerle üreterik jet akıma bakılır, eğer idrarın çıkmasına engel durum varsa jet takım görülmez.
20. haftadan önce görülen hidronefroz genellikle fizyolojik değildir , gebe kadınlarda obstetrik dışı hastaneye yatışın en sık sebebi taş hastalıklarıdır. (Renal kolik)
Fizyolojik kaliektazide gebe, idrar yaptıktan sonra diğer tarafa dönük şekilde tekrar ultrasonla bakılır ve böbreğin kısmen de olsa düzeldiği görülür, jet üreterek akımın görülmesi önemlidir. Tedavisi gebe olmayanlarla benzerdir, gebelerde antibiyotik kullanırken gebelik dikkate alınmalıdır.