Servikal Serklaj

   Servikal serklaj diğer adıyla rahim ağzı dikişi; rahim ağzı yetmezliği (servikal yetmezlik) olan kadınlarda gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesine yardımcı olmak için uygulanır.

Servikal Serklaj Nedir?

   Servikal serklaj, rahim ağzının (serviks) erken açılmasını veya genişlemesini önlemek amacıyla, genellikle hamileliğin ikinci trimesterinde, cerrahi olarak dikiş konulması işlemidir. Bu müdahale, özellikle servikal yetmezlik tanısı konulmuş ve erken doğum veya düşük riski taşıyan kadınlarda uygulanır. Rahim ağzı yetmezliği olan kadınlarda, serviks gebeliğin erken dönemlerinde açılabilir ve bu durum düşük veya erken doğum riskini artırır.

Servikal Serklaj Neden Yapılır?

   Rahim ağzının yapısal zayıflığı nedeniyle gebeliğin erken dönemlerinde açılabilir, düşük veya erken doğum riski yüksek olabilir. Daha önce servikal yetmezlik nedeniyle 20. gebelik haftasından önce bir veya daha fazla düşük yapmış veya erken doğum yapmış kadınlar için de etkili bir yöntemdir. Gebelik sırasında ultrason ile serviks uzunluğunun genel ortalamaya göre düşük olduğu tespit edilirse, bu işlem önerilmektedir. Eğer daha önce serviksin bir kısmının alındığı işlemler yapılmışsa, serviksin yapısal bütünlüğü bozulduysa yine erken doğum durumunun yaşanmaması için bu işlem tercih edilebilir.

 

 

Servikal Serklaj Nasıl Yapılır?

   Servikal serklaj işlemi, lokal veya spinal (bölgesel) anestezi altında, genellikle vajinal yolla yapılır. Hasta jinekolojik pozisyonda yerleştirilir ve anestezi uygulanır. Vajinal spekulum yerleştirilerek rahim ağzı görüntülenir. Serviksin etrafına kalın, güçlü bir dikiş malzemesi (genellikle mersilene bant) ile çevresel bir dikiş atılır. Bu dikiş, serviksi kapalı tutar ve açılmasını önler. Dikiş, rahim ağzının açılmasını engelleyecek şekilde sıkıca bağlanır ve uçları kesilir. Vajinal spekulum çıkarılır ve işlem sonlandırılır. Genellikle hasta birkaç saat gözlem altında tutulur ve ardından taburcu edilir.

   İşlemden önce bebeğin ve annenin sağlığı kontrol edilir. Bebekte herhangi bir enfeksiyon olup olmadığı, amniyosentez ile veya servikal mukus aracılığıyla kontrol edilebilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

acik-ameliyatla-tuplerin-baglanmasi-acilmasi
Açık Ameliyatla Tüplerin Bağlanması Açılması

Tüplerin bağlanması, kadınlarda kalıcı doğum kontrolü sağlamak için yapılan bir steri…

Devamını Oku
labium-majus-dolgusu
Labium Majus Dolgusu

Labium majus dolgusu, kadın dış genital organlarının bir parçası olan büyük dudakları…

Devamını Oku
Tüplerin Bağlanması-Açılması

Tüplerin bağlanması, kadınların kalıcı doğum kontrolü (sterilizasyon) amacıyla fallop…

Devamını Oku