Fetal göğüs boşluğunda her iki akciğer, kalp, diyafragma görülür. (Kalp ayrı bir konu olarak anlatılması gereken bir organdır.) Akciğerlerde solid-kistik kitleler görülebilir. Ayrıca göğüste konjenital diyafram hernisi var ise batındaki mide, karaciğer, bağırsak gibi organlarda görülebilir.
Konjenital diyafragmatik herni:
Diafragmanın özellikle sol arka taraftan defekti olmasına bağlı batındaki organların göğüs boşluğuna geçmesidir.(Mide, karaciğer, bağırsaklar) bazen de sağdan (daha nadir) olabilir. Ultrason bulguları neredeyse klasik bulgulardır:
- Kalbin sağa deviasyonu
- Göğüsün sol tarafında kistik kitle
- Mide cebinin görülmemesi
- Polihidroamnios
Birlikte sık olarak diğer sistem anomalileri ve kromozomal bozukluklar da bulunur.Defektten eğer karaciğer göğüse geçmişse prognoz kötüdür, birlikte de diğer patolojiler varsa prognoz genelde ölümcüldür, göğüsdeki kitlede karaciğerin olup olmadığını anlamak veya boyutunu anlamak için MR gerekebilir.
Konjenital Pulmoner havayolu malformasyonları (Cpam):
Fetal akciğer kitlesinin en sık nedenidir. Terminal bronşiyellerin aşırı profilerasyonu sonucu olan akciğer hamartomasıdır. Daha önce bu konjenital kistik adenomatoid malformasyon(CCAM) olarak adlandırılıyordu.Makrokistik(>5 mm) ve mikrokistik(<5mm) tipleri vardır, genellikle tek taraflıdır ve Pulmoner arterden beslenir.Kitle büyükse hidrops oluşma ihtimali artar ve bu prognozu kötü yönde etkiler. Çoğunlukla stabil kalır ya da anne karnındayken geriler, doğumdan sonra takip ve cerrahi ilk tedavi seçeneğidir.
Konjenital yüksek hava yolu obstriksiyonu:
Bunlar akciğere giden yapılardaki tıkanma nedeniyle olur(trakea-larinx).
Ultrasonda neredeyse tipik görüntüler mevcuttur, her iki akciğer homojen hiperekoiktir ve kalp ortada sıkışmış görünümdedir. Hidrops ve polihidroamnios olabilir, diğer anomaliler ve kalp anomalleri birlikte olabilir. Prognoz çok iyi değildir.
Pulmoner Agenezi:
Fetüstaki bir akciğerin gelişmemesi demektir. Kalp, olmayan akciğer tarafına doğru deplase olur. Genellikle tanı ,kalbin anormal pozisyonundan dolayı araştırırken konur.Sıklıkla birlikte başka anormaller de olur, karyotip yaptırmak gerekir, prognoz beraberindeki anomalilere göre değişir.
Bronkopulmoner sekestrasyon:
Trakeabronşiyal ağacın ektopik tomurcuklanması nedeniyle oluşur, birlikte diğer anomaliler de sıktır. %80 -90 diafragmanın üstü ve yüzde 10-20’de supdiyafragmatiktir. Diafragmanın üstü de olsa altı da olsa %90’ı sol taraftadır.
Ultrasonda tipik olarak sol akciğer tabanında üçgen şeklinde ekojen yapı olarak olarak görülürler. Akciğerdekiler hidrotoraksa yol açabilirler, en iyi tanısal ipucu aortadan beslenmesi olan solid akciğer kütlesi görünümüdür. (sistemik beslenme)
Birlikte başka anomaliler de olabilir eğer izole bir bulgu ise büyük oranda anne karnında regrese olurlar (kaybolurlar).
Bronkojenik kist:
Ultrasonda uniloküle basit kist olarak görülürler, bağırsaktaki duplikasyon kistleri gibi oluşum aşamasındaki patolojinin sonucudur. Genel olarak bebeğe etkisi yoktur, doğumdan sonra cerrahi olarak çıkarılması gerekir.
Plevral Efüzyon:
Plevral sıvı toplanmasıdır ve ultrasonla bakıldığında akciğerlerin göğüs duvarından uzaklaştığı ve akciğerlerin kanat gibi yüzdüğü görülür, primer olarak olabildiği gibi diğer bazı patolojilerde de meydana gelebilir. Primer olanı plevral boşluğa lenfatik drenaj nedeniyledir, sekonder olanıda hidropsun bir parçası veya anomalilerin bir parçası olabilir.
Bazen tek taraflı bazen iki taraflı olabilir veya tek taraftan başlarlar sonra iki taraflı da olabilir. Sekonder olanlar; genetik, enfeksiyoz ,başka anomaliler veya akciğerde kitle nedeniyle olabilir.
Prognoz nedenine bağlı olarak değişkendir; hidrops varsa mortalite sıktır.