Serviksin uzunluğunun <25 mm olmasıdır ve internal osa membranların >5 mm protruzyonudur.(internal os dilatasyonu)
Hunileşme belirtisi; Başlangıçta T şeklinde olan serviks zamanla Y-V-U şeklinde olmaya başlar.
Etiyolojisinde; Servikal travma-cerrahi, uterusun aşırı gerginliği, enfeksiyon etken olabilir. Tanıda transvajinal ultrason esastır, abdominal ultrason yetersizdir. Daha önce preterm doğum yapanlara dikkatli transvaginal ultrason yapılır ve 16-24 haftalar arasında 1-2 haftada bir takip edilir. Bu haftalar arasında servikal uzunluk < 25 mm ise artmış preterm doğum riskini gösterir.
Tedavide özellikle daha önce preterm doğum yapmışsa 11-15 haftaları arasında yapılan serklaj oldukça etkindir. 2. trimesterde yapılan serklajın etkinliği tartışmalıdır, bunlarda istirahat ve vajinal progesteron daha sık tercih edilir.
Serklaj olarak en sık Mc donald tekniği kullanılır, bu tekniğin daha önceki başarısızlığı varsa veya vajinal yoldan serviksin dikiş atmak için yetersiz olduğu durumlarda transabdominal serklaj yapılabilir. (Kapalı veya açık)
Serklaj 36-38. haftalarda alınmalıdır, çoğul gebeliklerde serklaj yapılmamalıdır. Servikal yetersizliği olan hastalara yapılan serklajlar transvaginal ultrasonla takip edilmelidir.