Yumurtalık Kistleri

   Yumurtalık kistleri, genellikle over (yumurtalık) dokusu içerisinde veya üzerinde oluşan, sıvı dolu keselerdir. Çoğu kist iyi huyludur ve tedavi gerektirmeden kendiliğinden kaybolabilir. Ancak bazı kistler, ağrı veya diğer belirtilere neden olabilir ve nadiren cerrahi müdahale gerektirebilir. Yumurtalık kistleri çeşitleri aşağıdaki gibi sıralandırılabilir.

Folikül Kisti: Adet döngüsü sırasında, yumurtalıkta bir folikülün büyüyüp çatlaması gerekir. Ancak bazen folikül çatlamaz ve sıvı ile dolup kiste dönüşebilir. Bu tür kistler genellikle zararsızdır ve birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur.

Dermoid Kist: Embriyonik dokulardan gelişen bu kistler, yağ, saç ve hatta diş gibi çeşitli dokuları içerebilir. Genellikle iyi huyludur ancak büyük olduğunda cerrahi ile alınması gerekebilir. Gebelikle birlikte görülür.

Çikolata Kisti: Endometriozis hastalığında, rahim iç tabakasını oluşturan dokular yumurtalıkta gelişir ve kanayarak kistleşir. "Endometrioma" olarak da bilinir.

 

cikolata-kisti

 

Cystadenoma: Yumurtalık yüzeyinde gelişen ve seröz veya müsinöz sıvı içeren kistlerdir. Genellikle büyüktür ve cerrahi müdahale gerektirebilir.

Korpus Luteum Kisti: Folikül çatlayıp yumurta bıraktıktan sonra, korpus luteum adı verilen yapı kalır. Bazen bu yapı sıvı ile dolup kistleşebilir. Genellikle kendiliğinden kaybolur. Adet döneminde görülür.

   Yumurtalık kistleri; karın ağrısı, pelvik bölgede basınç, adet düzensizliği, şişkinlik belirtileri ortaya çıkartabilir. Bazı durumlarda kist yırtılır veya burkulursa ani ve şiddetli ağrı görülebilir. Bu kistlerin ortaya çıkmasındaki risk faktörleri; hormonal düzensizlikler, endometriozis, polikistik over sendromu, gebelik, pelvik enfeksiyonlar olabilir.

   Yumurtalık kistlerinin boyutunu, yapısını ve içeriğini değerlendirmek için ultrasonografi kullanılır. Bazı kistlerin malign olma olasılığına karşı kan testleri yapılabilir. Çoğu küçük ve fonksiyonel kist için birkaç ay beklenip kistin kendiliğinden geçip geçmediği izlenir. Doğum kontrol ilaçları yeni kistlerin oluşumunu engelleyebilir. Büyük, semptomatik veya patolojik kistlerde laparoskopik cerrahi ile kistin çıkarılması gerekebilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Düzensiz Adet Görme

Bir kadının adet döngüsü, vücudun genel sağlık durumu hakkında önemli ipuçları verir.…

Devamını Oku
Over Kanseri (Yumurtalık Kanseri)

Jinekolojik olarak ikinci en sık görülen kanserdir. Üç ana tipi vardır 1. Epitelyal t…

Devamını Oku
Uterusun Benign Hastalıkları

Myomalar çok sık karşılaşılan uterus kitleleri olup myometriumun düz kas ve fibröz do…

Devamını Oku